Rolluik repareren? Dit zijn de opties!

Het is natuurlijk erg vervelend wanneer je 's avonds voordat je gaat slapen de rolluiken naar beneden wil doen, maar dit niet lukt. Je rolluik loopt vast. Misschien dat het je na een aantal pogingen en een beetje stuntelen wel lukt, maar ideaal is het niet. Na een aantal dagen of weken loopt het luik misschien wel helemaal vast. Je rolluik kan niet meer naar beneden en is kapot. In de meeste gevallen betekent dit dat je bandopwinder óf je rolluikmotor kapot is. Het is tijd voor een reparatie, maar wat doe je? Ga je zelf aan de slag of laat je een monteur langskomen? In deze blog ontdek je de beste opties om jouw rolluik te repareren!

Je rolluik laten repareren
De eerste optie is om je rolluik te laten repareren door een monteur. Deze optie is gemakkelijk en snel. Vaak is het mogelijk om binnen uren een ware vakman in huis te hebben die in enkele minuten zonder moeite jouw rolluik repareren kan. Het nadeel van deze optie is dat het vrij duur kan worden. Uiteraard verschilt de hoogte van de kosten per bedrijf en per opdracht. Zo is een vervanging van de bandopwinder goedkoper dan een vervanging van de rolluikmotor.

Je rolluik zelf repareren
De andere optie is om je zelf je rolluik te repareren. Dit is een stuk goedkoper dan de eerste optie, maar je moet wel weten wat je moet doen. Als het fout gaat kunnen de problemen namelijk groter worden. Het vervangen van je rolluikmotor is voor de meeste mensen niet weggelegd, daarvoor moet je echt weten wat je doet. Het vervangen van je bandopwinder is echter niet zo moeilijk.

Bandopwinder zelf vervangen
Wanneer je bandopwinder aan vervanging toe is kun je dat waarschijnlijk wel zelf doen, mits je er tijd en energie in investeert. De eerste stap voor het vervangen van de bandopwinder is het kopen van een nieuwe. Het is hierbij uiterst belangrijk om de juiste maat aan te schaffen. Wanneer de bandopwinder te breed is voor de rolluikband heb je er namelijk niets aan. Daarna is het tijd om de oude bandopwinder te verwijderen. Let op: houd er rekening mee dat hier spanning op kan staan. Tot slot is het tijd om de nieuwe bandopwinder aan de rolluikband te bevestigen. Dit doe je door de nieuwe bandopwinder te bevestigen aan de lintschijf. Rol de bandopwinder een stukje op en test of alles stevig is en werkt. Als dit het geval is, heb je zelf succesvol je bandopwinder vervangen.

Mocht je toch niet zeker zijn van je zaak, schakel dan een vakman in die jouw rolluik repareren kan, bijvoorbeeld Cleanworkx. Dan ben je er zeker van dat de oplossing goed en veilig is en dat je zelf niet per ongeluk nog meer schade veroorzaakt.


Delen